Witam, zakładam nowy temat, bo szukałam na forum, ale nigdzie o tym nie znalazłam.
Przeczytałam gdzieś, że grab powinien stać na podwyższeniu, żeby ślimaki, mrówki i gąsienice nie mogły mu zaszkodzić. O jaki rodzaj podwyższenia chodzi? Mam go postawić na betonowym murku, podłożyć cegłę pod doniczkę czy o co tu chodzi?
Z góry dzięki za ..
Stanowisko na podwyższeniu
- Szczerbinek
- 21
Z tego co ja wyczytałem i z własnych doświadczeń wiem że, każda roślina musi stać na podwyzszeniu z kilku przyczyn. Z jednej strony jest estetyka; bonsai jest żywym dziełem sztuki, które należy ustawiać na widocznym, podwyższonym miejscu. Celem tego jest poprawne zaeksponowanie drzewka. Jeśli nie postawisz na podwyższeniu, to wszyscy przejdą obojętnie, a jeśli będą mieli drzewko na wysokości wzroku, to je zauważą. Taka sama zasada panuje w marketingu hipermarketów; aby produkt lepiej się sprzedawał, ustawia się go na wysokości od 80 cm do 150 cm, gdyż tam najczęściej pada ludzki wzrok.
Jest także druga strona medalu. Jeśli roślina stoi na ziemii, to wszelakie małe stworzonka jak ślimaczki, gąsienice i inne paskudztwa mają nieograniczony dostęp do liści bonsai. Z tego powodu stawia się je na podwyższeniach i dodaje się inne zabezpieczenia aby uniemożliwić wtargnięcie wroga do drzewka
Oczywiście moge się mylić...
Jest także druga strona medalu. Jeśli roślina stoi na ziemii, to wszelakie małe stworzonka jak ślimaczki, gąsienice i inne paskudztwa mają nieograniczony dostęp do liści bonsai. Z tego powodu stawia się je na podwyższeniach i dodaje się inne zabezpieczenia aby uniemożliwić wtargnięcie wroga do drzewka
Krzysztof
POZDRAWIAM !
POZDRAWIAM !
-
BaÂŚ
-
Michał