1.na niektorych listkach, od spodu blisko ogonka zauwazylam czarne grudkowate cos, wygląda to troche jakby zabrudzenie ziemią (tylko jakąś bardzo drobnoziarnistą), łatwo się zeskrobuje, nie zajmuje dużej powierzchni;
część tych liści obcięłam, pare zostawilam do obserwacji, jak będę miała aparat to załącze zdjęcie
2. jak to jest z fikusami i parapetem? czytałam, że:
a. trzymać na oknie bo muszą mieć dużo światla i ciepla
b. nie trzymac na oknie bo kaloryfer szkodzi, i silne swiatlo tez
ja mojego trzymam na szawce, na wysokości okna, okna mam duze, w pokoju jest jasno, w sloneczny dzien dzialaja jak szklarnia i robi sie potwornie goraco, pod oknem mam kaloryfer; niech sobie moj fikus stoi jak stał czy przeprowadzić go na parapet?
jest taki temat : czarne na lisciach, grzyb? na moim fikusie to nie tak wygląda więc niech nikt mnie nie odsyla do tego tematu, i raczej nie są to żadne robale
fikus
Klekmenka nie masz możliwosci zrobienia zdjecia- najlepiej zbliżenia listka od spodu. Czy te zabrudzenia wg. Ciebie sa na najniższych gałazkach czy tez zauważyłas je na górnych listkach. Jeżeli chodzi o trzymanie twojego fikusa (parapet, szafka ) , to wierz mi to nie ma aż takiego znaczenia. Fikus jest bardzo przyjaznym drzewkiem rośnie praktycznie wszedzie. Aha masz jakies imie?
Marcin
Dolny ÂślÂąsk - GłogĂłw
Dolny ÂślÂąsk - GłogĂłw