[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/ext/kinerity/bestanswer/event/main_listener.php on line 514: Undefined array key "poster_answers" [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/ext/kinerity/bestanswer/event/main_listener.php on line 514: Undefined array key "poster_answers" [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/ext/kinerity/bestanswer/event/main_listener.php on line 514: Undefined array key "poster_answers" [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/ext/kinerity/bestanswer/event/main_listener.php on line 514: Undefined array key "poster_answers" [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4183: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3068) [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4183: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3068) [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4183: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3068) [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4183: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3068) czy to jakis szkodnik - Forum poświęcone sztuce bonsai - od ponad 20 lat!
Forum poświęcone sztuce bonsai - od ponad 20 lat!
Bonsai forum, kluby bonsai, książki bonsai, sklepy bonsai - krótko mówiąc prawie wszystko co powinieneś wiedzieć o bonsai.
Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
U moje wiaza ostatnio zauwazylem rdzawo brazowe zgrubienia na pniu. Wczesniej chyba tego nie bylo ale reki sobie nie dam uciąc. Zgrubienia te w dolnej części pnia są bardziej podłuzne i kolor rdzawy a im wyżej tym zgrubienia te sa mniejsze i bardziej brązowe. Jak jednego starałem się usunąć to mialo to taka kruchą, pruchniczą konsystencję. Proszę o . w zidentyfikowaniu nie wiem czy to jakiegos szkodnika czy to po prostu normalne u wiąza (chińskiego).
1. Regulamin sie klania...
2. Calkiem mozliwe, ze to kokony(?) po jakis larwach... Trudno jednak powiedziec cos bez zdjec.
Najlepiej jakbys popryskal czyms to drzewko, np. bialy olej (przetlumaczylem z niemieckiego, nie wiem jak po polsku sie to fachowo nazywa) albo srodek jin.
Postaraj się delikatnie zdrapać ten narost. Jeżeli strona, którą przylega do pnia będzie jasna i taka trochę jak z waty, to znaczy, że jest to tarcznik. On bardzo lubi wiąza.
Cangi.
Miałem to na swoim wiązie po zeszłorocznym zimowaniu, pień wyglądał jak po odrze. W większości delikatnie zdrapałem to (zostały małe ślady) i na nowo nic się nie pojawiłało.
Cały sezon były ładne przyrosty więc "wysypka" nie wpłynęła na drzewko.
W tym roku na szczęście nie pojawiły się nowe wypryski.
W zasadzie nie wiem czy to naturalne bo przez poprzednie 2 lata nic takiego nie wystąpiło.