Grab nr 4
- Kamil
- Administrator
- 20
- Imie i nazwisko: Kamil Jackiewicz
- Województwo: opolskie
- Kontakt:
Grab nr 4
Witajcie,
teraz w weekend mialem okazje pracowac nad tym drzewkiem:
Wybralem go do stylu Sookan. Oprocz tego, ze go pochylilem, skrocilem obydwa pnie. Zwiazku z tym, ze pnie sa prawie tej samej grubosci (niewskazane), bede musial pracowac nad pogrubieniem jednego z pni. Po uksztaltowaniu drzewko wygladalo tak:
Jako ze jedna z zasad Sookan'a jest aby pnie rozchodzily sie toz nad ziemia, musialem dokonac odkladu powietrznego(?):
A na zdjeciu ponizej widzimy efekt koncowy. Aby wspomoc przyrost korzeni, pozostawilem narazie te dwie galazki na samym dole skierowane do tylu.
teraz w weekend mialem okazje pracowac nad tym drzewkiem:
Wybralem go do stylu Sookan. Oprocz tego, ze go pochylilem, skrocilem obydwa pnie. Zwiazku z tym, ze pnie sa prawie tej samej grubosci (niewskazane), bede musial pracowac nad pogrubieniem jednego z pni. Po uksztaltowaniu drzewko wygladalo tak:
Jako ze jedna z zasad Sookan'a jest aby pnie rozchodzily sie toz nad ziemia, musialem dokonac odkladu powietrznego(?):
A na zdjeciu ponizej widzimy efekt koncowy. Aby wspomoc przyrost korzeni, pozostawilem narazie te dwie galazki na samym dole skierowane do tylu.
Pozdrawiam,
Kamil Jackiewicz
Kamil Jackiewicz
- AdamJonas
- 20
- Imie i nazwisko: Adam C.
- Województwo: dolnośląskie
Bardzo mi się podoba ten grab i uważam, że dobrze poprowadzony może mieć przyszłość, więc...
Na miłość Boską nie kształtuj go jak iglaka Zauważ, że u liściastych gałęzie zazwyczaj wyrastają w górę. Dopiero z czasem pod wpływem ciążenia zaczynają opadać, ale to nie zmienia faktu, że przy podstawie są nadal skierowane pod mniejszym lub większym kątem w górę. A tutaj widzimy głównie poziome gałązki
Przykłady sie mnożą, choćby za oknem. Nie mam akurat w tej chwili jakiegoś wspaniałego, ale choćby ten uzmysławia o co mi chodzi.
Jeszcze raz powtarzam, że forma jaką obrałeś mi sie podoba ...za wyjątkiego tego (myślę) dosyć ważnego szczegółu, który b. łatwo poprawić.
Zrobisz jak uważasz
Na miłość Boską nie kształtuj go jak iglaka Zauważ, że u liściastych gałęzie zazwyczaj wyrastają w górę. Dopiero z czasem pod wpływem ciążenia zaczynają opadać, ale to nie zmienia faktu, że przy podstawie są nadal skierowane pod mniejszym lub większym kątem w górę. A tutaj widzimy głównie poziome gałązki
Przykłady sie mnożą, choćby za oknem. Nie mam akurat w tej chwili jakiegoś wspaniałego, ale choćby ten uzmysławia o co mi chodzi.
Jeszcze raz powtarzam, że forma jaką obrałeś mi sie podoba ...za wyjątkiego tego (myślę) dosyć ważnego szczegółu, który b. łatwo poprawić.
Zrobisz jak uważasz
- Załączniki
-
- mini-98938_6057_resize.jpg (69.49 KiB) Przejrzano 11725 razy
Adam Cieślik
-
- 19
- wwoadas
- 18
- Imie i nazwisko: Adam Filipiak
- Województwo: mazowieckie
ale to jest pod ziemia a bogrubia to poto zeby nebari bylo efektywniejsze
PIERWSZY:PP
Ostatnio zmieniony 07 mar 2006, 17:54 przez wwoadas, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto się nie rozwija, ten się cofa.
-
- 19
I tak jej nie będzie widać, będzie pod ziemia..... No i dzięki odkładowi można będzie uzyskać ładne neabrii ;)
Powiem mamiewwoadas pisze:ale to jest pod ziemia a bogrubia to poto zeby nebari bylo efektywniejsze
Ostatnio zmieniony 07 mar 2006, 18:05 przez PatrykRadulak, łącznie zmieniany 1 raz.
Artysta jest ÂźrĂłdÂłem dzieÂła. DzieÂło jest ÂźrĂłdÂłem artysty.
Witam! Zarejestrowałem się z powodu togo graba ponieważ oprócz wiązów no i jesiona "Druida" jest to mój ulubiony gatunek liściaków. Ponad to ostatnio mam fioła na punkcie form wielopiennych wyrastających z jednego nebari a widzę, że do tego dążysz. Może mój szkic (wizję) powinienem zamieścić w temacie "rysunki bonsai", najwyżej ktoś przeniesie. Tak sobie wyobrażam to drzewo w przyszłości, to moja wizja delikatne fukinagashi.
- Załączniki
-
- szkic 0.jpg (38.41 KiB) Przejrzano 11493 razy