Karmona do odratowania
Karmona do odratowania
Dziś koleżanka podrzuciła mi Karmonę do odratowania. Problem jest taki, że drzewko zrzuca masowo liście od ok miesiąca i teraz jest trochę łysiutkie. Pierwsze co zauważyłam to biały nalot na ziemi. Oznacza to chyba zbyt twardą wodę prawda? Zobaczymy co będzie z nim dalej
W chwili obecnej drzewko obrane z żółtych liści oraz zebrany osad z ziemi
W chwili obecnej drzewko obrane z żółtych liści oraz zebrany osad z ziemi
Ostatnio zmieniony 07 lut 2006, 21:47 przez IwonaF, łącznie zmieniany 2 razy.
Ja nie mam problemu z tym białym nalotem. W filtrze do wody mam jeden kranik do picia, a drugi z jakimiś minerałami m.in. do płukania warzyw i owoców, gotowania w niej i podlewania roślin.
Różnica jest widoczna gołym okiem ... - gdy naleję do szklanki wodę z filtra jest ona krystalicznie czysta, przezroczysta, nie to co kranówa
Wszystko tez zalezy od tego gdzie mieszkasz. W Wawie woda jest gorsza (twardsza i bardziej schlorowana) od tej np. w GnieĽnie - ale to nieistotne. :-o
Różnica jest widoczna gołym okiem ... - gdy naleję do szklanki wodę z filtra jest ona krystalicznie czysta, przezroczysta, nie to co kranówa
Wszystko tez zalezy od tego gdzie mieszkasz. W Wawie woda jest gorsza (twardsza i bardziej schlorowana) od tej np. w GnieĽnie - ale to nieistotne. :-o
- Corfe
- 20
- Imie i nazwisko: Michal Golebiowski
- Województwo: opolskie
Ja moje wszystkie roślinki podlewam zwyczajną wodą odstaną
CARMONA ( Ehretia bukszpanolistna) / Carmona microphylla
STANOWISKO: Roslina ta pochodzi z tropikalnych regionów południowej Azji. Uprawiana we wnętrzu powinna stać w miejscu dobrze oświetlonym przez cały rok, ale latem należy osłaniać ją przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych aby nie dopuścić do przypalenie liści. Optymalna temperatura 15- 24° latem i zimą.
PODLEWANIE: Utrzymywać podłoże stale wilgotne podczas całego sezonu wegetacyjnego. Zimą podlewać oszczędniej, ale podłoże nie może być przesuszone.
NAWOŻENIE:Co dwa tygodnie płynnym nawozem typu FLOROWIT. Zimą co 4� 6 tygodni.
PRZESADZANIE:Co dwa lata wczesną wiosną. Stosować standardowe podłoże do kwiatów doniczkowych.
CIĘCIE: Podczas całego sezonu wegetacyjnego przycinać nowe pędy pozostawiając jedną lub dwie pary liści.
CARMONA ( Ehretia bukszpanolistna) / Carmona microphylla
STANOWISKO: Roslina ta pochodzi z tropikalnych regionów południowej Azji. Uprawiana we wnętrzu powinna stać w miejscu dobrze oświetlonym przez cały rok, ale latem należy osłaniać ją przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych aby nie dopuścić do przypalenie liści. Optymalna temperatura 15- 24° latem i zimą.
PODLEWANIE: Utrzymywać podłoże stale wilgotne podczas całego sezonu wegetacyjnego. Zimą podlewać oszczędniej, ale podłoże nie może być przesuszone.
NAWOŻENIE:Co dwa tygodnie płynnym nawozem typu FLOROWIT. Zimą co 4� 6 tygodni.
PRZESADZANIE:Co dwa lata wczesną wiosną. Stosować standardowe podłoże do kwiatów doniczkowych.
CIĘCIE: Podczas całego sezonu wegetacyjnego przycinać nowe pędy pozostawiając jedną lub dwie pary liści.
Michał Gołębiowski
www.naturalfine.com
www.naturalfine.com