Wstep na wystawy

Jesli chcesz sie przedstawic, kogos pozdrowic albo porozmawiac na temat nie zwiazany z bonsai. Tylko prosze w granicach rozsadku.
Awatar użytkownika
Kamil
Administrator
Answers: 0
20
Imie i nazwisko: Kamil Jackiewicz
Województwo: opolskie
Kontakt:

Wstep na wystawy

Post autor: Kamil »

Witajcie,

Czytajac post Bolasa w temacie o wystawie we Wroclawiu, zastanowil mnie jeden fakt. Dlaczego w Polsce nikt nie pobiera oplat za wstep na wystawy? Przeciez wiadomo, ze wszystko kosztuje.
Pozdrawiam,
Kamil Jackiewicz
Kome
20

Post autor: Kome »

Nie wiem czy wystawa "Zieleń to życie" była wyjątkiem ale tam sie płaciło za wejście.
A tak w ogóle to wydaje mi się, że dając bezpłatne wejście zachęcają ludzi żeby przyszli na wystawe i zobaczyli co to znaczy prawdziwe bonsai... a być może im się spodoba i zainteresują się tą sztuka. Dzięki temu prawdopodobnie przyjdą do sklepu kupić drzewko albo zapisać się na warsztaty. Co da pieniądze na następną wystawe...
Pozdrawiam Maciek
Awatar użytkownika
Bolas
wspieram forum (srebro)
wspieram forum (srebro)
20
Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
Województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: Bolas »

Realia sa takie. Nawet na wystawe w Ksiazu a w 2006 to bedzie kongres oplate bierze zarzad zamku jako ze on udostepnia z niemalymi korzysciami PABowi miejsce na zamku. Co innego jakbysmy czy PAB sami zorganizowali wszystko od A-Z czyli wynajeli sale rozglosnili wszystko itp itd Wtedy za wjazd placilibyscie organizatorowi a nie wlascicielowi pomieszczen.Ale czy na taka wystawe monotematyczna przyszlaby wystarczajaca liczba ludziuf??

Wiec oplaty sa pobierane a wystawy bonsai przewaznie sa pobierane przez wynajmujacego obiekt.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Awatar użytkownika
Kamil
Administrator
20
Imie i nazwisko: Kamil Jackiewicz
Województwo: opolskie
Kontakt:

Post autor: Kamil »

Kome pisze:A tak w ogóle to wydaje mi się, że dając bezpłatne wejście zachęcają ludzi żeby przyszli na wystawe i zobaczyli co to znaczy prawdziwe bonsai...
A ja mysle, ze wtedy przychodza ludzie bo jest za darmo i akurat jest np. niedziela. Gdy naprawde sie czyms interesujesz to jestes w stanie i zaplacic za to. Wtedy jest na pewno mniej publicznosci ale wszyscy (no moze prawie wszyscy) sa zainteresowani Bonsai.
Zagranica w 90% wszystkie wystawy sa platne... np. Ginkgo w tym roku... 15 Euro/dzien, 25/weekend... i to jeszcze dla nich jest malo. Dlatego tez byl zakaz fotografowania bo chca wydac ksiazke ze zdjeciami, z ktorej tez beda mieli jakies zyski...
Pozdrawiam,
Kamil Jackiewicz
Awatar użytkownika
AdamJonas
20
Imie i nazwisko: Adam C.
Województwo: dolnośląskie

Post autor: AdamJonas »

...ale fakt faktem, że Ginko to Ginko a wystawa w Hali L. to... Poza tym w Polsce nie ma póki co takiego zainteresowania jak na zachodzie sztuka bonsai i jesli ludzie mieliby płacić sporo za wstęp na sama wystawę bonsai to faktycznie byłoby pewnie o wiele mniej gości. ...no chyba, że byłaby to impreza jak chociaż połowa Ginko.
Adam Cieślik
Kome
20

Post autor: Kome »

Okej zgadzam sie że jeśli bedzie za darmo to bedą wpadać ludzie zupełnie "zieloni" w tym temacie ale pisząc tamto miałem na myśli inna strone tego.
A dokłądnie to że być może dzieki temu ktoś sie poważniej zainteresuje Bonsai, przyjdzie do sklepu bonsai (najpewniej organizatora wystawy) i wyda w nim jakies pieniadze itd :roll:
Pozdrawiam Maciek
megynka

Post autor: megynka »

A które są bezpłatne? Jak byłam do tej pory tylko na trzech - wszystkie płatne.
włodzimierz Pietrasz

Post autor: włodzimierz Pietrasz »

W większości wystawy bonsai w Polsce są organizowane przy okazji większych imprez ogrodniczych np. Książ, Wrocław, Łódż itd i są one ich integralną częścią a opłaty za wstęp są pobierane przez głównych organizatorów. To właśnie oni ponoszą koszty wynajęcia sal i całej logistyki. Pokrywają również koszty zaproszonych gości. Są to kwoty dość duże, których kluby bonsai nie są w stanie zapłacić. Dlatego cieszmy się, że jest tak jak jest i nie bijmy piany, że mozna na tym cos zarobić.
Przykładowo gdybyśmy chcieli zorganizować Kongres EBA I ESA w przyszłym roku w Książu sami, to trzeba wyłozyć na wynajecie sal i pokrycie kosztów organizacyjnych około 500.000,( słownie pół miliona złotych złotych ). Tak wiec Kamil jak masz trochę drobnej kasy to pomozemy ci w organizacji i wtedy możesz obiletować imprezę.
ODPOWIEDZ