Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ostatnio szkualem lampy żeby doswietlic mojego habazia najlepsze wydaje się rozwiazanie led w polsce taka lampa tania nie jest a jej zmontowanie tez jakies bardzo tanie nie jest sprawdzilem na e bay i zobaczylem lempke za niecale 15 zl
Lepiej kupić coś co się nadaje na 100% nie wierzę z racji ceny. Ale oczywiście możesz być pierwszy który wypróbuje dodam jeszcze że jedna na pewno nie wystarczy.
Tez zdziwila mnie ta cena do doświetlania podobno można zastosowac swietlòwke 10k i powinno byc ale z drugiej strony jak moze byc drogie kilka kolorowych diod
Tez istnieje taka możliwość ale czy taka świetlòwka duzo daje ? Planuje też doświetloć tym siewki
Może ktoś polecić dobrą świetlòwkę najlepiej kompaktową do 24w i 10000k ;]
Temat trochę stary, ale szukam właśnie czegoś do doświetlenia kilku roślin, na allegro jest już teraz tego pełno, w dobrych cenach (LED GROW).
Poczytałem trochę, że niebieskie światło bardziej wspomaga ogólny wzrost, a czerwone kwitnienie. Nie zależy mi na tym drugim, na allegro jednak widzę tylko żarówki "full spectrum" z przewagą diod czerwonych.
Czy mogę kupić "zwyczajne" niebieskie LED'y i to wystarczy?
Nie wystarczy. Proszę zobaczyć jak wyglądają profesjonalne żarówki do doświetlania i ich ceny. Jakby można to było zastąpić czymś pokolorowanym to każdy by to już dawno zrobił.
Cześć. Do zwykłego doświetlania roślin w zupełności wystarczy Ci zwykła żarówka ledowa. Tym lepsza im większa moc i bliskość oświetlania. Parę lat tak oświetlałem (4 żarówki) fikusa i rósł całkiem dobrze. Nie pamiętam już dokładnie ale im bielsza barwa tym lepszy zestawienie długości fal. Byś musiał się upewnić.
Pod warunkiem że żarówka będzie nad liściem. Proszę zakupić sobie światłomierz nawet najprostszy do roślin za 25zł z pHmetrem i wilotnościomierzem zobaczyć co pokaże przy żarówce i 20cm od niej.
Wiadomo, że im bliżej tym więcej światła. Zasada tyczy każdego sztucznego źródła światła. Te tzw. grow led to najczęściej wielkie żarówki gdzie ilość diod jest kilkanaście albo nawet kilkadziesiąt razy większa niż w normalnej żarówce. Ja średniego fikusa oświetlałem 4 normalnym żarówkami led mocy 5W. Efekt był całkiem spoko. Fikus się rozwijał i rósł dobrze.
Aby dostosować światło do fotografowania, należy wziąć pod uwagę następujące czynniki:
Kąt padania światła: Kąt padania światła ma duży wpływ na to, jak fotografowany obiekt będzie wyglądać. Światło padające z boku lub od góry może dodać głębi i cieni, natomiast światło padające od przodu może sprawić, że obiekt będzie wyglądał płasko.
Moc światła: Możesz dostosować moc światła za pomocą lamp błyskowych lub lamp studyjnych lub za pomocą ręcznego ustawienia przysłony i czasu naświetlania. Większa moc światła pozwala na uzyskanie jaśniejszych zdjęć, ale może również prowadzić do prześwietlenia.
Barwa światła: Barwa światła może mieć wpływ na nastrój zdjęcia. Światło ciepłe (o niebieskim zabarwieniu) dodaje ciepła i nastroju, natomiast światło zimne (o zielonym zabarwieniu) dodaje chłodu i ostrości. Możesz dostosować barwę światła za pomocą filtrów lub poprzez ustawienie balansu bieli.
Kontrola odbicia światła: Możesz kontrolować odbicie światła za pomocą różnych narzędzi, takich jak parasole lub softboxy, które rozpraszają światło i zapobiegają odbiciom.
Rodzaj światła: Możesz wybrać różne rodzaje światła, takie jak światło dzienne, sztuczne światło lub mieszane światło, aby uzyskać pożądany efekt.