Mycie liści fikusa
-
- 11
- Imie i nazwisko: Dariusz Pawlak
- Województwo: mazowieckie
Mycie liści fikusa
Witam
W jaki sposób można usunąć zacieki po wodzie z liści fikusa myłem już liście wodą z ludwikiem
Ale nie całkiem udało mi sie je usunąć .Więc chciałbym się kogoś tu na forum poradzić w jaki sposób można je usunąć nie uszkadzając liści , nie szkodząc fikusowi ? Jeśli ktoś zna dobra metode na to to niech napisze.
pozdrawiam
W jaki sposób można usunąć zacieki po wodzie z liści fikusa myłem już liście wodą z ludwikiem
Ale nie całkiem udało mi sie je usunąć .Więc chciałbym się kogoś tu na forum poradzić w jaki sposób można je usunąć nie uszkadzając liści , nie szkodząc fikusowi ? Jeśli ktoś zna dobra metode na to to niech napisze.
pozdrawiam
-
- 11
jesli chodzi o tego ludwika to ja jego rzocieczyłem ale to były tylko 2 krople na litr wody więc to raczej nie to ?/?
A na wiosne to muszę jego przesadzić bo teraz za pózno na przesadzanie .
A na wiosne to muszę jego przesadzić bo teraz za pózno na przesadzanie .
-
- 11
niby tak ,ale ja sam osobiście wole przesadzać na wiosnę z przycięciem korzeni
Bo jak na razie nie ma takiej potrzeby ponadto tak poradził mi sprzedawca w ogrodach bonsai na połczyńskiej M.Gajda.
Bo jak na razie nie ma takiej potrzeby ponadto tak poradził mi sprzedawca w ogrodach bonsai na połczyńskiej M.Gajda.
- Bolas
- wspieram forum (srebro)
- 20
- Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
Fikusy nie bardzo lubią częste zmiany w podłożu jedynie gdy mają już ciasno i korzenie wyrastają poza strefę doniczki. Z tym wiosennym przesadzaniem to też mit bo jeżeli fikusowi zapewnisz dobre warunki czyli obowiązkowe doświetlanie i wilgoć to możesz z nim robić co chcesz przez cały rok.
Do mycia plam z białego soku czy nalotu z wody na liściach fikusa używam denaturatu na gaziku czy jak kolega wspomniał płatków kosmetycznych.
Do mycia plam z białego soku czy nalotu z wody na liściach fikusa używam denaturatu na gaziku czy jak kolega wspomniał płatków kosmetycznych.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
-
- 11
Bolas
a gdy przy pienku fikusa zaczyna wyrastac ten cienki korzen przybyszowy chyba to ty byś przesadzał czy nie .Bo jak narazie korzenie nie wyrastaja przez otwór drenażowy i nie mama proglemu z podlewaniem woda wsiąka dosc szybko nie stoi .
a gdy przy pienku fikusa zaczyna wyrastac ten cienki korzen przybyszowy chyba to ty byś przesadzał czy nie .Bo jak narazie korzenie nie wyrastaja przez otwór drenażowy i nie mama proglemu z podlewaniem woda wsiąka dosc szybko nie stoi .
- Bolas
- wspieram forum (srebro)
- 20
- Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
To korzeń powietrzny poczytaj jak go wyhodować. Jeżeli nie będzie miał dość wilgoci po jakimś czasie sam uschnie. Takie korzonki to praktycznie norma świadczą o tym że roślina próbuje zrobić to co ma w naturze. Jeżeli roślina nie ma ciasno w donicy to nie ma sensu jej przesadzać.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
-
- 11
W necie podają tez takie dwa sposoby na umycie liści fikusa woda z piwem ilub woda z mlekiem .
czy ktoś by mi mógł coś powiedziec na ten temat czy to są dobre sposoby umycia lisci fikusa
czy ktoś by mi mógł coś powiedziec na ten temat czy to są dobre sposoby umycia lisci fikusa
-
- 11
na forum ogrodniczym tak pare osób napisało .Informacje podobne znalazłem jeszcze na paru innych stronach .
Podobno woda z mlekiem nie pozwalana to aby powstawały zacieki po wodzie .
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2&start=14
Podobno woda z mlekiem nie pozwalana to aby powstawały zacieki po wodzie .
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2&start=14
-
- 11
A czy po przesadzeniu dowolne drzewka bonsai można drzewko podlać słabszą dawką tego preparatu ?
http://www.humusactive.pl/index.php?p=1_9_Opis
http://www.humusactive.pl/index.php?p=1_9_Opis