Nawozy
- Kamil
- Administrator
- 20
- Imie i nazwisko: Kamil Jackiewicz
- Województwo: opolskie
- Kontakt:
Answers: 0
Nawozy
Witajcie,
chce zrobic strone z dostepnymi nawozami bonsai. Strona bedzie wygladac jak ta o ksiazkach. Bedziecie mogli poszczegolne nawozy oceniac.
Jesli macie zdjecia jakis nawozow to prosze o umieszczanie ich tutaj. Rowniez czekam na propozycje, co za informacje mam przy kazdym nawozie usunac. Osobiscie myslalem na podaniu wartosci N-P-K oraz ceny.
chce zrobic strone z dostepnymi nawozami bonsai. Strona bedzie wygladac jak ta o ksiazkach. Bedziecie mogli poszczegolne nawozy oceniac.
Jesli macie zdjecia jakis nawozow to prosze o umieszczanie ich tutaj. Rowniez czekam na propozycje, co za informacje mam przy kazdym nawozie usunac. Osobiscie myslalem na podaniu wartosci N-P-K oraz ceny.
Pozdrawiam,
Kamil Jackiewicz
Kamil Jackiewicz
- Kamil
- Administrator
- 20
- Imie i nazwisko: Kamil Jackiewicz
- Kontakt:
Bolas, reklamujemy tutaj inne strony (np. kluby) albo sklepy bonsai. Czy ktos nam w jakis sposob podziekowal (moze sa jakies strony, ktore odwdzieczyly sie tym samym, nie wiem) lub cos zaproponowal (oprocz Ogrody Bonsai)? Nie. Dlatego tez mysle, ze dodajac i nawozy swiat sie nam nie zawali.
Pozdrawiam,
Kamil Jackiewicz
Kamil Jackiewicz
To chyba właściwe miejsce na forum by zadać to pytanie:
Jakich nawozów używacie?...
(Pytanie ogólne. Mniejsza o nazwę, skład itp., wiadomo - każdy gatunek ma inne wymagania. Nie pytam też o to kiedy, jak często i jaką ilością nawozu nawozicie.)
Kiedy pisałam pracę inżynierską na temat bonsai, nawiększym problemem był dla mnie rozdział o nawożeniu. W sumie to improwizowałam. ;P Bonsai zajmuję się w zasadzie tylko teoretycznie.
Pisałam o jakichś tam mieszankach, o których wyczytałam w książce Płochockiego, ale nie sądzę, że ktoś to stosuje w praktyce (a może się mylę).
Chciałabym wiedzieć czy ktoś z Was stosuje nawozy długodziałające typu Plantacote/Osmocote?
Używacie płynnych nawozów czy takich w postaci stałej?
Bawicie się w robienie własnych mieszanek nawozowych, czy korzystacie z gotowych?...
Pytam z ciekawości. ;)
Jakich nawozów używacie?...
(Pytanie ogólne. Mniejsza o nazwę, skład itp., wiadomo - każdy gatunek ma inne wymagania. Nie pytam też o to kiedy, jak często i jaką ilością nawozu nawozicie.)
Kiedy pisałam pracę inżynierską na temat bonsai, nawiększym problemem był dla mnie rozdział o nawożeniu. W sumie to improwizowałam. ;P Bonsai zajmuję się w zasadzie tylko teoretycznie.
Pisałam o jakichś tam mieszankach, o których wyczytałam w książce Płochockiego, ale nie sądzę, że ktoś to stosuje w praktyce (a może się mylę).
Chciałabym wiedzieć czy ktoś z Was stosuje nawozy długodziałające typu Plantacote/Osmocote?
Używacie płynnych nawozów czy takich w postaci stałej?
Bawicie się w robienie własnych mieszanek nawozowych, czy korzystacie z gotowych?...
Pytam z ciekawości. ;)
- Corfe
- 20
- Imie i nazwisko: Michal Golebiowski
A ja zaczołbym ten temat od uprzedzenia wszystkich do jakichkolwiek nawozów nieorganicznych i zachęcenia do urzywania nawozów jaknajbardziej organicznych ..( z wyłączeniem Kurzego Guano)
W ogóle to początkujący mogliby sobie chyba nawozenie zupełnie podarować , ważna sprawa ze nie nawozi sie pozyskanych Jamadori czy roślin świezo -formowanych ..
nie nawozimy tez roślin świerzo przesadzanych ze względu na zupełnie wystarczające substancje w mieszance glebowej..
Iglaki zasila się opryskami 2% roztworu glukozy (dolistnie) nawet tuz po pozyskaniu ..
Nawozy chemiczne (w kulkach- Osmocote) śmiało do np: Jałowców ..
ALE NIC W NADMIARZE
pięknie opisane tworzenie własnej mieszanki nawozowej przedstawił Mario na: http://www.bonsaiwabisabi.com/PL/ciekaw ... kolce.html
tyle chciałem dodać
W ogóle to początkujący mogliby sobie chyba nawozenie zupełnie podarować , ważna sprawa ze nie nawozi sie pozyskanych Jamadori czy roślin świezo -formowanych ..
nie nawozimy tez roślin świerzo przesadzanych ze względu na zupełnie wystarczające substancje w mieszance glebowej..
Iglaki zasila się opryskami 2% roztworu glukozy (dolistnie) nawet tuz po pozyskaniu ..
Nawozy chemiczne (w kulkach- Osmocote) śmiało do np: Jałowców ..
ALE NIC W NADMIARZE
pięknie opisane tworzenie własnej mieszanki nawozowej przedstawił Mario na: http://www.bonsaiwabisabi.com/PL/ciekaw ... kolce.html
tyle chciałem dodać
Michał Gołębiowski
www.naturalfine.com
www.naturalfine.com
- shishiodoshiMeth.
- 19
- Imie i nazwisko: Artur M.
- Województwo: wielkopolskie
Zastanawiam się nad użyciem nawozu organicznego np. wysuszonego obornika (aby uformować spłaszczone kulki trzeba by było go z czymś wymieszać ale z czym? Może z olejem takim jaki jest używany w kuchni albo z czyś innym ale z czym) Jak myślićie jest to dobry pomysł (podobno obornikiem, tym suszonym także, trudno przedawkować tylko pozostaje sposób aplikacji tego nawozu
BogdanG
- Corfe
- 20
- Imie i nazwisko: Michal Golebiowski
Uwazaj bo..
Obornik ptasi dostępny w sprzedazy (Kurzy) zawiera bardzo duże stężenie Azotu (N)
łatwo z nim przesadzić w sensie przedobrzyć ..jest w sprzedazy dużo nawozów o ściśle określonych wartościach Azotu , Fosforu i Potasu..
takie eksperymenty to mozna robić na otwartym gruncie , w donicach to
duże ryzyko.. ze nie wspomne o zróżnicowanych wymaganiach zależnych od gatunku..
Obornik ptasi dostępny w sprzedazy (Kurzy) zawiera bardzo duże stężenie Azotu (N)
łatwo z nim przesadzić w sensie przedobrzyć ..jest w sprzedazy dużo nawozów o ściśle określonych wartościach Azotu , Fosforu i Potasu..
takie eksperymenty to mozna robić na otwartym gruncie , w donicach to
duże ryzyko.. ze nie wspomne o zróżnicowanych wymaganiach zależnych od gatunku..
Michał Gołębiowski
www.naturalfine.com
www.naturalfine.com
- AnnaDorota
- wspieram forum (brąz)
- 20