Bonsai - WiÄ…z drobno listny
-
- 16
Bonsai - WiÄ…z drobno listny
Witam kupiłem kilka dni temu Drzewko w centrum handlowym. Niestety traci liście (żółkną i odpadają) nie wiem co robić?? Fakt że sie nieco pośpieszyłem i powycinałem już uschnięte gałązki. Poza tym nie stoi bezpośrednio na słońcu.
Maks
- krzysiak88
- 16
- Imie i nazwisko: Krzysztof K
- Województwo: opolskie
-
- 16
- krzysiak88
- 16
- Imie i nazwisko: Krzysztof K
- Województwo: opolskie
-
- 16
- Imie i nazwisko: damian
- Województwo: warmińsko-mazurskie
dokladnie mam ten sam problem z tym samym drzewkiem mam je jakies 2 tygodnie , dosc czesto je podlewam ale to nic nie daje liscie dalaj odpadaja ale rosna tez nowe . sie zobaczy co z tego wyroscie
- Bushi
- 16
- Imie i nazwisko: Maciek Krawczyk
- Województwo: lódzkie
Skoro drzewko traci liście na słońcu to znaczy, że coś musi być nie tak. Przesuń je w mniej nasłonecznione miejsce, półcień, jakieś miejsce z cieniówką albo czymś co sprawi, że słońce nie będzie padać bezpośrednio na roślinę. Skoro traci liście w jakiś warunkach to oznacza, że coś jej nie służy więc należy eksperymentować. Zapewne roślina ma niezbyt korzystną ziemię, więc jest przeczulona na wszelkie zmiany, bo korzenie nie są wystarczająco silne żeby pompować soki w górę. Postaraj się zapewnić roślinie regularna wilgotność-worek na roślinę i keramzyt. Wycięcie nie powinno nic takiego spowodować, więc nie jest to wina cięcia. Jak już napisałem ziemia jest nieodpowiednia i w niej może. leżeć problem i do tego dochodzi zbyt duże nasłonecznienie. Postaraj się roślinę zacieniować np. cieniówka albo jakaś inna roślina, firanka, agrowłóknina cokolwiek co sprawi, że roślina nie będzie stać na bezpośredniej patelni podczas upałów. Ponadto kluczem jest podlewanie, w zasadzie jedna z ważniejszych, jeżeli nie najważniejsza czynność w sztuce bonsai. Zapewne jest to suma kilku czynników, które powodują to, co się dzieje. Jak już nadmieniłem: wilgotność podlewanie, nasłonecznienie. Dodatkowo nawozu zero, drastycznych cięć zero, defoliacji zero. Tyle zer a resztę na maksa korzystnie.