Witajcie,
mialem okazje formowac w piatek graba, ktorego zalaczylem na pierwszym zdjeciu. Zapewne wiekszosc poczatkujacych milosnikow od razu pomysli, ze to juz "gotowe" bonsai, a gdy zobaczy co z niego zostalo, ze jak mozna bylo tak zniszczyc takie piekne drzewko...
Do rzeczy. Jak mozecie zobaczyc na ostatnim zdjeciu, posunalem sie do radykalnych ciec, szczegolnie gdy chodzi o korone. Dlaczego. Poprostu gorna czesc drzewka nie pasowala do dolnej, tzn. drzewko ma na dole delikatne "wygiecia" a na gorze jedno takie duze. Galezi tez duzo nie zostawilem, a te ktore zostawilem, wymagaja jeszcze pogrubienia (w dolnej czesci) bo jak widac, niektore gorne galazki sa grubsze od tych dolnych. Zwiazku z tym tez dolne galazki w ogole nie przycinalem.
Calkiem mozliwe, ze drzewko trafi do gruntu na pewien okres aby uzyskac w gornej czesci jak najszybciej nowe przedluzenie pnia. Przez obciecie gornej czesci drzewko nie ma teraz prawe zadnego odmlodzenia (jak to fachowo nazwac?).
Rowniez rozwazam usuniecie drugiej galezi po prawej stronie - ta co wybija sie pod ostrym katem do gory i ma ten knik.
No i trzeba jeszcze popracowac nad korzeniami (jak widac).
Grab nr 3
- Kamil
- Administrator
- 20
- Imie i nazwisko: Kamil Jackiewicz
- Województwo: opolskie
- Kontakt:
Grab nr 3
- Załączniki
-
- tak wygladalo to drzewko
- Bild26.jpg (70.4 KiB) Przejrzano 6281 razy
-
- gorna czesc drzewka przed formowaniem
- Bild27.jpg (76.73 KiB) Przejrzano 6280 razy
-
- tyle usunalem
- Bild28.jpg (84.35 KiB) Przejrzano 6281 razy
-
- Wynik koncowy
- Bild29.jpg (61.73 KiB) Przejrzano 6282 razy
Pozdrawiam,
Kamil Jackiewicz
Kamil Jackiewicz
- Sentinel
- 19
- Imie i nazwisko: Bartosz K
- Województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
1. Właśnie, jak z tym cięciem? Sam mam dwa graby i spokojnie czekam sobie do mniej więcej marca, żeby najpierw przyciąć korzenie a potem koronę. Co do korzeni to jestem już pewien, że wczesna wiosna będzie oki. Jeśli chodzi o gałęzie i cięcie formujące Ľródła też polecają wczesną wiosnę.
2. A przy okazji chciałbym zahaczyć o temat drutowania. Na zdrowy rozsądek to wydaje mi się, że najlepiej byłoby drutować graby jak nie ma liści i jest swobodny dostęp do korony, ale Płochocki w swej książce pisze o drutowaniu grabów latem. Kiedy jest więc na to czas?
2. A przy okazji chciałbym zahaczyć o temat drutowania. Na zdrowy rozsądek to wydaje mi się, że najlepiej byłoby drutować graby jak nie ma liści i jest swobodny dostęp do korony, ale Płochocki w swej książce pisze o drutowaniu grabów latem. Kiedy jest więc na to czas?
Pozdrawiam
Bartek
Bartek
- Corfe
- 20
- Imie i nazwisko: Michal Golebiowski
- Województwo: opolskie
co do cięcia którego dokonał Kamil to musi się liczyć z cofnieciem soków a co za tym idzie obumarciem końcówek skracanych gałęzi i pędów ..
co do drutowania to mozna drutować cały rok z wyjątkiem zimy oczywiście trzeba uważać na plastyczność pędów które w różnych porach roku różnie poddają się modelowaniu ..
Czy to aby nie Buk??
ADMIN: kolor zmieniony na zielony przeze mnie. Prosze zostawic kolor czerwony tylko dla moderatorow.
co do drutowania to mozna drutować cały rok z wyjątkiem zimy oczywiście trzeba uważać na plastyczność pędów które w różnych porach roku różnie poddają się modelowaniu ..
Czy to aby nie Buk??
ADMIN: kolor zmieniony na zielony przeze mnie. Prosze zostawic kolor czerwony tylko dla moderatorow.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2005, 15:39 przez Corfe, łącznie zmieniany 1 raz.
Michał Gołębiowski
www.naturalfine.com
www.naturalfine.com
jak dla mnie pien prosty prawie na calej dlugosci , brak zaznaczonego nebari , ale to wszystko do zrobienia jak pisales Kamil -grunt