Co to za gatumek bonsai
-
- 11
- Imie i nazwisko: Dariusz Pawlak
- Województwo: mazowieckie
Co to za gatumek bonsai
Witam
Wczoraj zakupiłem w leroy merlin drzewko bonsai po okazyjnej cenie i chciałbym się dowiedzieć jak o te drzewko mam dba i czego w czasie aklimayzacji mi jest robic nie wolno .
pozdrawiam
Wczoraj zakupiłem w leroy merlin drzewko bonsai po okazyjnej cenie i chciałbym się dowiedzieć jak o te drzewko mam dba i czego w czasie aklimayzacji mi jest robic nie wolno .
pozdrawiam
- Załączniki
-
- SAM_0133.JPG (284.44 KiB) Przejrzano 7504 razy
-
- SAM_0134.JPG (267.85 KiB) Przejrzano 7502 razy
- lukipela
- 16
- Imie i nazwisko: Pawel F
- Województwo: lubelskie
Karmona drobnolistna. A co do aklimatyzacji to generalnie poza podlewaniem nie powinno sie nic z drzewkiem robić. Co do opieki nad tym gatunkiem poczytaj forum bo jest ty mnóstwo tematów o karmonie.
...
- lukipela
- 16
- Imie i nazwisko: Pawel F
- Województwo: lubelskie
Dwa tygodnie, trzy dni i 11 godzin
A tak poważnie - to nie jest matematyka, tylko żywy organizm który różnie reaguje.
Wszystko zależy jak duża była różnica pomiędzy warunkami jakie roślina miała przed zakupem i tymi, jakie ma zapewnione u Ciebie. Czasem drzewko może prawie wcale nie potrzebować aklimatyzacji, a czasem miesiąc może być za malo. Generalnie dla pewności zaczekaj przynajmniej miesiąc, i jak drzewko będzie w dobrej kondycji, to możesz uznać że aklimatyzacja się zakończyła.
A tak poważnie - to nie jest matematyka, tylko żywy organizm który różnie reaguje.
Wszystko zależy jak duża była różnica pomiędzy warunkami jakie roślina miała przed zakupem i tymi, jakie ma zapewnione u Ciebie. Czasem drzewko może prawie wcale nie potrzebować aklimatyzacji, a czasem miesiąc może być za malo. Generalnie dla pewności zaczekaj przynajmniej miesiąc, i jak drzewko będzie w dobrej kondycji, to możesz uznać że aklimatyzacja się zakończyła.
...
- Bolas
- wspieram forum (srebro)
- 19
- Imie i nazwisko: Boleslaw Wujczyk
- Województwo: śląskie
- Kontakt:
Podczas aklimatyzacji nic ci nie wolno poza tym żeby sprawić roślinie jak najlepsze warunki. Drzewo bardzo popularne więc używając opcji szukaj znajdziesz lekturę na cały miesiąc.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
- Bolas
- 19
- Kontakt:
Kiedy korzenie wypełnią całą doniczkę. Przeważnie nowo zakupione w markecie rośliny są już praktycznie do przesadzenia.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
-
- 11
A coś się może stac jesli nie przesadze takiego własnie drzewka w tym roku powiecmy ?
No i czy jak drzewko się nie zaklimatyzuje całkiem to czy można je przesadzac ?
No i czy jak drzewko się nie zaklimatyzuje całkiem to czy można je przesadzac ?
- Bolas
- 19
- Kontakt:
Powiedzmy, że jak pochodzisz cały rok w jednym za małym bucie to będziesz miał jedną stopę zniekształconą żył będziesz ale biegać będzie ci ciężko. Potem będziesz miał problem z przesadzeniem jak korzenie zbiją się w jeden wielki filc.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
-
- 11
Bolas po czy można poznać ze bonsai ma w ziemi ziemiurki ?
Pytam bo dzisiaj zauważyłem białego robaczka spacerującego po ziemi.
znasz jakieś domowe sposoby na wypędzenie ziemiurki? Słyszałem że czosnek jest dobry na takie szkodniki?
Pytam bo dzisiaj zauważyłem białego robaczka spacerującego po ziemi.
znasz jakieś domowe sposoby na wypędzenie ziemiurki? Słyszałem że czosnek jest dobry na takie szkodniki?
- Bolas
- 19
- Kontakt:
Podlewanie przez zanurzanie nie sprzyja ich rozwojowi ale nie ma to jak chemia. Tyle że mnie tak samo jak tobie nie chce się używać googla a niestety mając zawsze komputer pod ręką nawet nie staram się pamiętać tych nazw.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
- Bolas
- 19
- Kontakt:
Nie stosowałem tych pałeczek. Poza tym jeżeli masz jakiegoś szkodnika a w pomieszczeniu są też inne rośliny to szkodnika zwalcza się na wszystkich roślinach.
Pozdrawiam
Bolesław Wujczyk
Bolesław Wujczyk
-
- 11
Czy po 2 tygodniowym okresie aklimatyzacji , zółknięcie liści może wskazywac na niedobór jakis pierwiastków np.azotu?
Drzewko puszcza nowe listki ale są jasno zielone ? Co do zółtych listków to czy mozna je zrywac , bo na nie których forach pisza żeby je zrywac .Czy to prawda ,że mozna je zrywac .
Drzewko puszcza nowe listki ale są jasno zielone ? Co do zółtych listków to czy mozna je zrywac , bo na nie których forach pisza żeby je zrywac .Czy to prawda ,że mozna je zrywac .