Carpinus betulus

Jeśli uważasz, że twoje drzewko ma naprawdę predyspozycje na bonsai.
Awatar użytkownika
lukas_gr
Answers: 0
20
Imie i nazwisko: Lukasz Grochowski
Województwo: mazowieckie
Kontakt:

Carpinus betulus

Post autor: lukas_gr »

Witam, przedstawiam Wam graba pospolitego, roślinę kupiłem w tym roku podczas wyprawy do Czech. Roślina była dość zaniedbana, sporo drutów powrastało, duża ilość długich, nieciętych dwuletnich przyrostów, shari do frezowania a w dodatku porośnięte przez hubę. Wczorajszy dzień poświeciłem na dokładne oczyszczenie rośliny oraz obróbkę martwego drewna, dzisiaj natomiast układałem gałęzie. W najbliższych latach będę pracował nad zniwelowaniem "łuku" na pierwszej prawej gałęzi- jest ona dość gruba dlatego też wole to rozłożyć w czasie, oraz oczywiście nad zagęszczaniem i powiększeniem korony.
Załączniki
carpinus
carpinus
IMG_1537.JPG (46.33 KiB) Przejrzano 5816 razy
Pozdrawiam Łukasz Grochowski
Awatar użytkownika
romanb
20

Post autor: romanb »

Czesc
Lukasz moim zdaniem jak na drzewo lisciaste za bardzo uformowane na sosne :-)

Pozdrawiam Roman
Pawel P
18

Post autor: Pawel P »

taki szybki vircik.. moim skromnym zdaniem, aby uregulować/zachować proporcje powinieneś pozbyć sie tego czubka i obniżyć korone.. celowo zostawiłem białą plamę bo obniżeniu żeby było widać o ile centymetrów powinieneś to zrobić.. myślę, że Tobie Łukasz to się uda, jeżeli tylko podzielasz moją wizję.. a z nebari to sam widzisz co trzeba zrobić..
Załączniki
grab lukasa.JPG
grab lukasa.JPG (42.93 KiB) Przejrzano 5756 razy
Awatar użytkownika
lukas_gr
20
Kontakt:

Czesc, moja wizja jest troszke inne, mianowcie zamist posadzic go docelowo nizej zeby wyrownac proporcje miedzy duzym nebari a mala korona wole zostawic masywne nebari i powiekszyc korone. Co do wysokosci to zgodze sie ze troche łyso wyglada to przedlużenie pnia, ale brakuje mi tam galezi na rozbuowe gornej częsci drzewa no i narazie tak zostawie. Roman rozumiem ze masz na mysli to ze w gornej partii korony galezie nie rosna w gore? Jesli tak, to odpowiadam ze w planach przy zageszczniu korony jest uwzglednione puszczenie galezi w gore, jesli o to Ci chodzilo...
Awatar użytkownika
shishiodoshiMeth.
20
Imie i nazwisko: Artur M.
Województwo: wielkopolskie

Post autor: shishiodoshiMeth. »

Cześć, podzielam zdanie Pawła. Bez tej górnej gałęzi drzewo będzie wyglądać zdecydowanie lepiej. Poza tym moim zdaniem, martwego jest za dużo. Trzeba jeszcze sporo wybrać.
Jakiej jest wysokości?
Artur
Pawel P
18

Post autor: Pawel P »

Łukasz, jeżeli zostawisz nebari tak jak jest i powiększysz korone to grubość pnia nie będzie proporcjonalna, będzie troche za chudy.. weź jeszcze pod uwage planowaną prace na martwym, co może dodatkowo odchudzić pień..
PatrykRadulak
19

Post autor: PatrykRadulak »

Ta pierwsza gałąź wychodząca do tyłu wygląda niesympatycznie. (zapewne ma dodawać 3d?)
Artysta jest ÂźrĂłdÂłem dzieÂła. DzieÂło jest ÂźrĂłdÂłem artysty.
Awatar użytkownika
lukas_gr
20
Kontakt:

No wiec tak:
-nad martwym drewnem bede jeszcze pracowal, zgadzam sie z tym ze w miejscu laczenia sie z zywa czescia drzewa na 2/3 wysokosci jest go troche za duzo
-przedluzenia pnia na razie nie bede wycinal, w realu wyglada to troche inaczej, wiec na razie zostanie tak jak jest, po za tym jak pisalem wczesniej brakuje tam galezi do uformowania gornej partii korony, mam nadzieje ze w przyszlym sezonie wyrosna tam nowe przyrosty, wtedy bede sie zastanawiac
-nad wycieciem galezi o ktorej mowi Patryk sam sie zasnawiam, niewykluczone ze poleci, zobaczymy
No i odpowiadajac Pawłowi, moj plan polega na powiekszeniu korony w szerz- wyskosc sie nie zmieni (i tak galezi wyrastaja za wysoko- co jest dosc problematyczne w przypadku tego drzewa gdyz grube dolne galezi musialem skierowac do dolu- powinny byc na lisciaku w poziomie lub lekko do gory, ale wtedy roslina byla by juz totalnie za wysoka), moj plan jest taki i bede sie go trzymac w koncu drzewo bylo formowane w oparciu o niego... pozdro
ODPOWIEDZ